منوی دسته بندی

دریاچه الندان

دریاچه الندان یا به گویش بومیان محل «آب‌بندان پله ازنی» از خاص‌ترین و شگفت‌انگیزترین دریاچه‌های ایران و از جذاب‌ترین جاهای دیدنی‌ مازندران است. دریاچه‌ای طبیعی با قدمت ۲٫۵ میلیون سال و متعلق به عصر کواترنری زمین‌شناسی که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسید.

آب این دریاچه زیبا و طبیعی،‌ تنها با نزولات جوی و بارش برف و باران تامین می‌شود و هیچ رودخانه یا چشمه‌ای در شکل‌گیری آن دخیل نیست. تغییر مساحت این دریاچه در فصول پر بارش و کم‌ بارش سال،‌ از جمله ویژگی‌های خاص آن معرفی می‌شود؛ گستره‌ای ۱۷ هکتاری که با افزایش بارندگی، به ۳۰ هکتار می‌رسد و آب شالیزارهای اطراف را تامین می‌کند.

جنگل سبز و انبوه الندان یا پله نیز در اطراف این دریاچه، زیبایی و جذابیت این منطقه را مضاعف کرده است. در این مقاله به معرفی دریاچه الندان کیاسر و جاذبه‌های گردشگری اطراف آن می‌پردازیم.

دریاچه الندان کجاست؟

  • آدرس دریاچه الندان: مازندران، ساری، ۶۵ کیلومتری جنوب شهر ساری ،۲۰ کیلومتری کیاسر، دهستان چهاردانگه، دامنه‌ ازنی کوه (مشاهده روی نقشه)

دریاچه الندان (Alendan) یا آب‌بندان پله ازنی، از جمله وسیع‌ترین و زیباترین دریاچه‌های شمال ایران است که در دل جنگل‌ های هیرکانی قرار دارد. این دریاچه خاص و تماشایی، به‌عنوان یکی از بهترین مناطق طبیعت‌گردی ایران نیز معرفی می‌شود و چشم‌انداز رویایی آن، نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب می‌کند.

علاوه بر آن، دریاچه الندان کیاسر، قدمتی دیرینه دارد و پیدایش آن را به دوره‌ای از زمین‌شناسی موسوم به «کواترنری» نسبت می‌دهند؛ ازاین‌رو، این دریاچه زیبا را از قدیمی‌ترین جلوه‌های طبیعی مازندران می‌دانند که حدود ۲٫۵ میلیون سال از عمرش می‌گذرد.

آب دریاچه طبیعی الندان،‌ تنها از طریق نزولات جوی تامین می‌شود و مساحت آن، بنا به میزان بارش سالانه، از ۱۷ تا ۳۰ هکتار متغیر است

 

ویژگی خاص و منحصربه‌فرد دریاچه الندان، تامین آب این دریاچه از طریق بارش باران‌های فصلی است. به عبارت دیگر، هیچ رودخانه‌ای به‌سمت دریاچه الندان جریان ندارد و آب این دریاچه، تنها با نزولات آسمانی تامین می‌شود. جنس خاص خاک این منطقه و نفوذناپذیری آب در آن و نیز شیب زمین و فرم قرارگیری آب‌بندان، از دیگر علل تشکیل و دوام دریاچه عنوان می‌شود.

در فصول گرم سال که میزان بارندگی به حداقل می‌رسد، وسعت دریاچه الندان را در حدود ۱۷ هکتار تخمین می‌زنند؛ در مقابل، در صورت افزایش بارندگی یا در فصول سرد و پر بارش سال، حجم آب موجود در دریاچه نیز تقریبا دو برابر می‌شود و وسعت آن به ۳۰ هکتار افزایش می‌یابد. بنابراین هرچه باران بیشتر ببارد؛ دریاچه الندان نیز آب بیشتری ذخیره می‌کند و در نتیجه بزرگ‌تر خواهد شد؛ ازاین‌رو، به این دریاچه «آب‌بندان» نیز می‌گویند و از آب آن، در شالیزارهای روستاهای اطراف استفاده می‌کنند.

دریاچه الندان کیاسر در حوالی روستای ازنی، از توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری و در منطقه جنگلی پله ازنی قرار دارد. این جاذبه طبیعی و جذاب استان مازندران، در آبان‌ماه سال ۱۳۹۴ خورشیدی، در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

مسیر دسترسی به دریاچه الندان کیاسر

برای دیدار از جاذبه تماشایی دریاچه الندان و طبیعت بکر اطراف آن، باید خود را به روستای ازنی برسانید. این روستا در دامنه کوهی به نام ازنی کوه، در قسمت جنوب شهر ساری و در فاصله ۲۰ کیلومتری کیاسر، در دهستان چهاردانگه واقع شده است و با شهر ساری در حدود ۶۵ کیلومتر فاصله دارد.

با گذر از حدود ۶۰ کیلومتر از شهر ساری به‌سمت جاده کیاسر، به یک پمپ بنزین خواهید رسید که در سمت راست آن، تابلوی الندان مشاهده می‌شود. جاده‌ای که در این سمت وجود دارد، تا حدود هفت کیلومتر (تا روستای ازنی) آسفالت است و پس از آن، باید راه خاکی را تا آب‌بندان پله ازنی (با حدود ۱٫۵ کیلومتر فاصله) طی کرد؛ راهی که در نهایت، به دریاچه الندان ختم خواهد شد.

دیدنی‌های دریاچه الندان

 

دریاچه الندان کیاسر با طبیعت بکر و شگفت‌انگیز و ویژگی‌های گردشگری برجسته‌اش، یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های طبیعی استان مازندران را به نمایش می‌گذارد. موقعیت مکانی این دریاچه و قرار گرفتن در میان جنگل‌های پهن‌برگ شمال کشور و نیز ماهیت خاک نفوذناپذیر آن، باعث ماندگاری و بقای آب این دریاچه شده است؛ تا جایی که در فصول کم‌ بارش سال نیز چون نگینی درخشان جلوه می‌کند.

علاوه بر آن، آب شیرین متمایز و خاک منحصربه‌فرد دریاچه الندان، گیاهان متفاوت و خاصی را پرورش می‌دهد. برخی از این گیاهان معطر با خاصیت درمانی بسیار، در طب سنتی ایرانی و تهیه داروهای گیاهی مختلف، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در اوایل فصل بهار، می‌توان در اطراف دریاچه قدم زد و علاوه بر لذت بردن از محیط اطراف، انواع مختلفی از سبزی‌ها و گیاهان دارویی را جمع‌آوری کرد. علاوه بر سبزیجات معطر و گیاهان دارویی، گل‌های بنفشه و الزی (پیازچه وحشی) نیز در این منطقه رشد می‌کنند و در فصل بهار سر از خاک بیرون می‌آورند.

از سوی دیگر، اگر در پاییز رهسپار دریاچه الندان شوید؛ نمایش دلفریب‌تری از شگفتی‌های طبیعت را مشاهده خواهید کرد. رشد درختچه‌های ولیک، ازگیل و تلکا در اطراف این دریاچه، تصویر پاییزی و رنگارنگ دریاچه الندان را تکمیل می‌کند و مهمانان این فضا را به تناول میوه‌های جنگلی فرا می‌خواند.

safargood وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *